Leerstoornissen
Leerstoornissen is een overkoepelende term van o.a. 3 soorten stoornissen:
Dyslexie (leesstoornis)
Het kind heeft moeilijkheden met het omzetten van de grafemen (letters) naar de fonemen (klanken). De automatisatie verloopt gestoord. Dit wil zeggen dat de juistheid en de snelheid van het lezen niet optimaal tot stand komt.
U kan merken dat uw kind eerder spellend of radend zal lezen. Beide types komen voor en leggen een andere weg af in de hersenen. Via een uitgebreid leesonderzoek kunnen wij het technisch lezen en het begrijpend lezen nagaan. Bovendien kunnen we hieruit vaststellen welke leesroute uw kind hanteert.
Dysorthografie
(spellingstoornis)
Hierbij heeft het kind problemen met het omzetten van de fonemen (klanken) naar de grafemen (letters). Kortweg, het omzetten van de gesproken taal naar de geschreven taal. Het kind kan ondanks de bijkomstige ondersteuning van de leerkrachten hardnekkige spellingfouten blijven maken.
In de therapie wordt expliciet geoefend op het instuderen van de spellingsregels via eenvoudige spellingsregels. Het is vanzelfsprekend dat wij ook onze regeltjes bespreken met de juf/meester. Bovendien krijgt het kind ook spellingkaartjes mee om deze in de klas te gebruiken.
Dyscalculie (rekenstoornis)
Wanneer een kind rekenproblemen heeft, onderzoeken wij de automatisatie van de rekenbasisvaardigheden, rekenfeiten en de procedurele rekentaken. Onder de rekenbasisvaardigheden begrijpen wij de vaardigheden die in het eerste leerjaar worden aangeleerd, denk maar aan 5+3 en rekentaal zoals meer/minder.
De rekenfeiten omvatten de maal- en deeltafels, terwijl het bij procedurele rekentaken eerder gaat om de structuur van de optellingen, het cijferen en de staartdelingen. Via onderzoek kunnen wij vaststellen op welke rekentaken uw kind uitvalt.